تاريخچه بيماري:
در گذشته ايرانيها در كنار مصرف غذاهاي سنتي پر كالري فعاليت بدني كافي داشته که با توسعه شهر نشيني و زندگي مدرن فعاليت بدني به مقدار زيادي كاهش يافته ولي مصرف غذاهاي پر كالري سنتي ادامه يافته و نيز مصرف فست فودها به آن اضافه شده است. نتيحه اين تغيير سبك زندگي افزايش چاقي و بدنبال آن افزايش بيماريهاي متابوليك مانند ديابت، كبد چرب چربي خون و فشار خون ميباشد.
كبد چرب چيست؟
تجمع چربي داخل سلولهاي كبدي را كبد چرب ميگويند كه باعث تخريب تدريجي سلولهاي آن شده و در دراز مدت آسيب جبران ناپذيري به كبد وارد ميكند.
علت ابتلا به كبد چرب چيست؟
افزايش مصرف غذاهاي پركالري مانند نان ، برنج ، سيب زميني ، ماكاراني، چربيهاي اشباع و شكر به موازات كاهش فعاليت بدني باعث چاقي و تجمع اين چربيها ي اضافه نه تنها در زير پوست و جدار شكم بلكه در سلولهاي كبدي ميشود.
كبد چرب چه خطراتي ايجاد ميكند؟
تجمع چربي در سلولهاي كبدي باعث ايجاد التهاب در كبد و تخريب تدريجي سلولهاي آن ميشود كه بصورت افزايش آنزيمهاي كبدي مشاهده ميشود.
علايم كبد چرب چيست؟
در اغلب موارد كبد چرب هيچ علامتي ندارد .
- مصرف غلات كامل(سبوس دار)، حبوبات، انواع ميوه و سبزيجات فراوان
- حذف كامل چربيهاي اشباع مثل چربيهاي واضح گوشت، كره مارگارين، روغن نباتي و جايگزين كردن آن با روغنهاي مايع گياهي نظير روغن كانولا و زيتون و سويا و آفتابگردان
- قطع مصرف انواع فست فودها نوشابه ها و ابميوه ها 5. افزايش مصرف منابع امگا 3 مثل ماهي، گردو ، تخم كتان و سويا و نيز روغنهاي مايع گياهي
- چای سبز،گیاه خار مریم،زنجبیل،آبلیموی تازه،عرقیات گیاهی مثل عرق شاتره،خارشتر و کاسنی
نقش ورزش در كبد چرب
ورزش منظم و روزانه موجب كاهش وزن و بهبود آنزيم هاي كبدي مي شود . انجام تمرينات ورزشي پراكنده و نامنظم براي شما فايده اي ندارد. بهتر است در زمان معيني از روز به ورزش بپردازيد.بهترين زمان صبحها قبل از صرف صبحانه است. ورزش نه تنها وزن اضافه شما را كم مي كند بلكه قدرت عضلاني شما را نيز بهبود مي بخشد. فعاليت ورزشي خود را از مقادير كم شروع نموده و به تدريج به ميزان آن بيافزاييد. از ايجاد خستگي بيش از حد خود بپرهيزيد.
پيشگيري :
- نگهداشتن وزن در محدوده مناسب
- مصرف غذاهاي سالم و مفيد
- ورزش منظم
- كاهش مصرف الكل
5. پيگيري مصرف دارو زير نظر پزشك است.
تهیه کننده:زهره حمیدی(کارشناس تغذیه)